Ayam KFC simple ala-ala. Lihat juga resep Cream Soup Ayam Ala KFC enak lainnya! "Ayam goreng ni kalau makan dengan coleslaw macam dekat KFC tu mesti sedap. Susah tak nak buat sendiri agaknya? Kalau beli, dah tentu mahal walaupun baru semangkuk kecil." MEsti dah ramai boleh buat sendiri ayam goreng ala KFC di rumah.

Resepi ayam goreng ala-ala KFC ni Dya buat paling simple. Biasanya Dya kalau nak perap ayam, akan guna bahan tertentu. Baru rasa ayam tu mantap gila. ayam goreng ala kfc. Bunda dapat memaasak Ayam KFC simple ala-ala menggunakan 8 bumbu dan dalam 6 tahapan. Begini cara mamasak makanannya.

Bahan-bahan yang dibutuhkan Ayam KFC simple ala-ala

  1. Ini 1 ekor of ayam.
  2. Siapkan 250 gram of terigu.
  3. Ini 50 gram of tepung maizena.
  4. Siapkan 1 sdm of baking soda.
  5. Bunda dapat of Garam.
  6. Bunda dapat of Penyedap.
  7. Bunda dapat of Bawang putih.
  8. Siapkan of Merica.

Kalini, Dya guna bahan simple untuk cuba samada ok ataupun tidak. Alhamdulillah, hasil ayam goreng ala KFC menjadi, rangup & rasa dia balance! Memang menjadi, lagi sedap kalau dapat makan tiap-tiap hari ayam goreng ala-ala KFC ni. Sejak wife saya expert buat ayam ala-ala KFC ini, kami sekeluarga tak pergi ke KFC dah.

Instruksi Ayam KFC simple ala-ala

  1. Bersihkan dan siapkan ayam.
  2. Haluskan bawang putih,campur garam dan kaldu, masukkan ayam,diamkan 20 menit.
  3. Pelapis 1: tepung terigu diencerkan.
  4. Pelapis 2: tepung terigu dicampur dengan tepung maizena, baking soda, garam, merica, kaldu.
  5. Cara melapis, celupkan diadonan cair dahulu, lalu masukkan ke pelapis tepung, lakukan hingga 3 lapisan.
  6. Goreng diapi kecil.
BACA JUGA  Bagaimana Cara Memasak Ayam goreng serundeng pedas Yang Enak

Selalu beli ayam seekor dan goreng macam resepi di bawah ini. Lakukan cara ini hingga ayam habis. Panaskan minyak, goreng ayam di dalam minyak banyak dengan panas sedang. Masak hingga ayam matang, berwarna kuning kecokelatan dan kering. Ayam Goreng Tepung ala Kentucky siap dihidangkan bersama saus & sambal.